lørdag 1. november 2014

Litt om Aconcagua


Aconcagua (6962 moh.) er et fjell i Argentina, nær grensen til Chile. Dette er det høyeste fjellet både i Andesfjellene og i Amerika – kun i Asia finner man høyere fjell. Aconcagua inngår i The Seven Summits, som er det høyeste fjellet på hvert av jordens kontinenter.


Aconcagua ligger på grensen mellom Chile og Argentina


Den første bestigningen av Aconcagua ble foretatt av en ekspedisjon ledet av den engelske klatreren Edward Fitz Gerald 1896-1887. Ruten de tok var stien på nordvestsiden, og de fulgte Horcones River. Sveitseren Mathias Zurrbriggen nådde toppen alene den 14. Januar 1887. Noen dager senere nådde flere i ekspedisjonen toppen. I sesongen 2009 var det totalt ca. 5000 personer som prøvde å nå toppen av Aconcagua. Knappe 30 % av disse nådde opp.

Flyfoto av Aconcagua

Dette er en tøff tur, men overkommelig for mange. Det er en fordel om man har erfaring fra turer i høye fjell, slik som Kilimanjaro, Island Peak, Elbrus eller liknende, men det er ikke et krav. Toppen er nesten 7000 meter høy, og her står utfordringene i kø! Få steder vil man gå saktere enn oppover dette fjellet. Få steder vil man ha slitt så mye som i den løse grusen opp den beryktede Canaletaen mot toppen. Dette er en stor utfordring!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar